Chong Wei tewaskan Lin DanJaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei mendapat suntikan psikologi terbaik dalam persiapan ke Sukan Olimpik apabila beliau berjaya menundukkan musuh tradisi, Lin Dan di separuh akhir Kejohanan Badminton Asia di Wuhan, China, hari ini.

Beroleh kemenangan 22-20, 15-21, 21-4 di laman musuhnya merupakan bekalan terbaik buat Chong Wei kerana ini adalah kemenangan keduanya ke atas Lin Dan di China, selepas Terbuka China November lepas yang merupakan pertemuan terakhir mereka sebelum ini.

Ini juga merupakan pertemuan pertama mereka tahun ini, sekali gus membantu Chong Wei merapatkan rekod pertemuan mereka kepada 11-25, yang masih berpihak kepada juara Olimpik dua kali itu.

Bakal berentap dengan Chong Wei di gelanggang final esok adalah juara dunia, Chen Long yang mudah menewaskan rakan sepasukannya, Tian Houwei dengan 21-14, 21-16.

Dalam perlawanan separuh akhir hari ini, Chong Wei yang pada awalnya ketinggalan 7-14 di set pertama bangkit mengejar mata untuk mengikat jaguh China itu, 20-20 sebelum mengutip dua mata terakhir untuk memenangi set tersebut.

Namun pada set kedua menyaksikan Lin Dan kembali bertenaga dan akhirnya mendahului Chong Wei 11-7 dan terus mengekalkan momentum untuk mengikat Chong Wei 1-1 dengan kemenangan 21-15.

Walaubagaimanapun, pertarungan sengit yang diharapkan di set penentuan tidak menjadi apabila Chong Wei bijak mengawal gelanggang untuk mendahului 6-0 sebelum terus melebarkan jurang kepada 12-1.

Chong Wei yang kini menduduki ranking kedua dunia mengesahkan kemenangannya ke atas pemain nombor tiga dunia itu, dengan 21-4, sekali gus tiket ke final esok.